Nepal 7: Pashupatinath,openbare verbranding

.

Sorry, het wordt voor onze begrippen, een beetje een luguber logje. We gaan een openbare lijkverbranding bijwonen. Ik heb ook erg geaarzeld…zal ik dit wel of niet laten zien, maar hier in Nepal wordt het doodnormaal gevonden, lands wijs lands eer. Dit tempelcomplex ligt aan de rivier Bagmati, heilig omdat hij in de Ganges uitmondt. En op de ronde betonnen palen (ghats) worden de lichamen verbrand en daarna zo de rivier ingeschoven. Hoe meer hout, hoe rijker de familie en hoe dichter bij de brug, hoe voornamer.

.

Crematie_1

.

Maar deze palen worden ook gebruikt om de gestorvenen te herdenken en te eren. In opgevouwen bladeren worden dan offers gestopt en die worden ook in de rivier gezet.

.

Crematie_3a

.

Crematie_4a

.

Z`n drijvend offerblad

..

Crematie_5a

.

Zijn de mensen weg, dan komen de apen om de resten op te eten.

.

Crematie_6

.

We zijn niet de enigen die hier toekijken…en de handel om ons heen, in kettingen, klankschalen en andere snuisteren, gaan gewoon door.

.

Crematie_2

.

En dan is er de crematie…heel aangrijpend..en heel raar, verdrietig en naar om naar andermans verdriet te gaan zitten kijken. De familie gaat weg als de begrafenisondernemer zijn werk doet.

.

Crematie_8

.

En de volgende staat al klaar, pal naast de brug en met bloemenquirlandes…een rijke familie dus .!!

.

Crematie_7a

.

Echt heel aangrijpend en ik was niet de enige die het niet droog heeft gehouden !

En 10 mt. verder stond die Saddhu (vorige log) zich in deze rivier te wassen . Een rivier die amper stroomde !

.

.