Schrikken

Nadat we terug gekomen waren van 3 mnd weggeweest, wilde ik even fietsend kijken of hier rondom Brielle al herfstkleuren waren.

Maar dat viel tegen rondom de wallen.

Als je even verder fiets kom je op een fietspad wat rond het Brielse Meer loopt. En daar was het SCHRIKKEN.

Hele stukken waren daar kaal gekapt…snik…snik..

En dit is nu net de buffer tussen Europoort en het eiland Voorne 😦

Waar dit nodig voor is ????

De stammen zien er toch nog gezond uit ????

Ik vind het eeuwig zonde…grrrrr

Een paar dagen later logeerde in de herfstvakantie een kleindochter hier en toen zijn we naar de verdedigingstoren de Steenen Baak gereden wat ook in dit gebied ligt om deze toren te beklimmen.

Dit is een oude verdedigingstoren uit +/- 1630

Vanuit dit raam zie je de kaalslag niet zo.

Maar wel op de volgende foto

2/3 Jaar geleden heeft de kaalslag óók al aan de andere kant van het Brielse Meer toe geslagen.

Vroeger (2/3jr geleden) keek je in de bomen en niet naar die opslagtanks. Wie dit bedacht heeft om tegenover een toeristische trekpleister en een leuk restaurant met strandje die bomenbuffer weg te halen, is mij een raadsel.

In het boek geschreven dat dit zo jammer is !!!

grrrr

..

..

19 gedachten over “Schrikken

 1. Dat is inderdaad schrikken, Marjolein. Het zou wat anders zijn als ze er weer nieuwe aanplant neerzetten. Je vraagt je af waarom dat deze bomen “zomaar” gekapt zijn. Hier en daar een boom tussen uithalen voor meer lucht? Er zal wel ergens een klein berichtje in de krant hebben gestaan met “verleende vergunningen”. Zo jammer.
  Maar wel een hele mooie foto van de verdedigingstoren met nog een paar mooie herfstbomen.

 2. Als ik zo kijk zie ik niet veel blad aan die gekapte bomen maar vooral kale takken. Waren het geen essen die aan de essentaksterfte lijden? Daarvoor worden er hier in Zwolle ook duizenden bomen gekapt 😦 Het is heel triest maar onontkoombaar.

 3. Essen.. lees ik hierboven

  Essentakkensterfte .. daar is helaas geen remedie voor

  wordt veroorzaakt door een schimmel , die zich ook in onze streken ontwikkeld heeft

  een exoot dus

  jammer, maar helaas

  wel knappe foto’s

  prettige dag

 4. Ja Marjolien,
  Ik begrijp jouw gevoel.
  Hier in Tienen op De Grote Markt stonden eeuwenoude bomen.
  Een stuk Groen in de long van De Stad maar die moesten wijken voor de her aanleg van De Grote Markt.
  Met enorm grote machines werden de bomen in enkele uren tijd totaal verpulverd.
  Voor Mensen met een hart voor Natuur doet zoiets pijn.
  Iets wat er honderden jaren over gedaan heeft om tot die grootte en dikte te komen op een paar uur tijd door de mens vernietigd.
  Groetjes uit Tienen
  Theo

 5. afschuwelijk Marjolein…. ik krijg hier zo’n naar gevoel over, overal gebeuren deze kaalslagen?? bomen zijn onze longen en ze gaan massaal de verbrandingsoven in…. ik begrijp er geen snars van, en het lijkt wel dat nu de aandacht bij corona ligt het nóg veel erger is…. vréselijk vind ik het écht vreselijk

 6. Ja, het is altijd jammer als er bomen gekapt worden, de meeste mensen worden dan boos. Als ze ziek waren kan het niet anders denk ik, je zou met een storm zo’n boom op je krijgen.

 7. Altijd jammer dat bomen verdwijnen maar soms heeft het ook te maken met milieubeheer, zoals waarschijnlijk ook hier het geval is. De ziekte bij de essen slaat in sommige gebieden erg toe. Er is dan ook weinig andere keuze. Misschien wordt het gebied wel op een of andere manier hersteld, maar dat zie je in de toekomst nog wel. Laat ons dus maar het beste hopen.

 8. Believe it or not, Marjolein, there are several similarities between our two posts today! Besides the cut trees, I see that your colors are still at the beginning of changing, just as are ours. Maybe in another week or so, we’ll get much more? But why am I in a hurry, right?! 🙂

 9. Je comprends que tu es la nostalgie et le regret de voir tous ces arbres abattus, on ne sait pas pour quelles mauvaises raisons ?
  Un peu partout en Europe (et dans le monde) on commet ce genre de crime contre la nature… hélas.

 10. heel jammer maar als ze ziek zijn kunnen ze niet anders hé
  wie weet planten ze wel nieuwe bomen, dat hoop ik toch, want daar horen bomen
  oooh jullie hadden al herfstvakantie, hier begint ze pas

 11. In heel Nederland wordt maar raak gekapt, niet normaal als je ergens komt hoeveel omgezaagde bomen je ziet, ik heb dit nog niet gezien maar ik heb dar ook regelmatig gefietst, geen idee wat het nut is Marjolein, en ze gaan gewoon door met zagen, zal wel geld opleveren

 12. Velen voelen met jou mee. En ik lees het ook terug in bovenstaande reacties. Ik heb er geen begrip en geen woorden voor. Het is een onontkoombaar proces. Gekapt is gekapt. Je kunt het niet op korte termijn herstellen. 😥😥😥

Reacties zijn gesloten.